Προσθετική Ορθωτική

Η Προσθετική Ορθωτική είναι μια επίστημη που ασχολείται με την αξιολόγηση, την κατασκευή και την εφαρμογή τεχνητών μελών (άνω ή κάτω άκρων), ναρθηκών (κηδεμόνων) και ορθωτικών πελμάτων.

Ένας προσθετικός/ ορθωτικός θα πρέπει να γνωρίζει και κατανοεί την ανατομία του σώματος, την φυσιολογία, την εμβιομηχανική και την παθολογία του ανθρώπινου σώματος αλλά και τις δυνάμεις που μπορούν να ασκηθούν στο σώμα.
Ο κύριος σκοπός είναι η βελτίωση ή διατήρηση της λειτουργικής ποιότητας- ζωής του ασθενή ετσι ώστε να παραμείνει όσο το δυνατόν αυτόνομος.
Το ελληνικό ορθοπεδικό εργαστήριο, με έδρα το Χαλάνδρι, ιδρύθηκε το 2008, από την ανάγκη ενός πρότυπου εργαστηρίου ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Δραστηριοποιείται στον χώρο της αποκατάστασης με αντικείμενο τις προσθετικές και ορθωτικές κατασκευές υψηλής ποιότητας.
Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε οι εγκαταστάσεις του να προσφέρουν ένα ευχάριστο περιβάλον. Ο χώρος του εργαστηρίου είναι απόλυτα λειτουργικός.
Υπάρχει ένας ειδικά διαμορφωμένος και εξοπλισμένος χώρος για την λήψη μέτρων, αλλά και ένας σημαντικός χώρος για την άσκηση και εκμάθηση βάδισης του ασθενούς.

Το στάδιο της αποκατάστασης είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για τον ασθενή και γι΄αυτό θεωρούμε το έργο μας υπεύθυνο και ουσιώδες.
Για να επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα υπάρχουν για εμάς βασικές προϋποθέσεις.
Αρχικά είναι η αναγνώριση των αναγκών του κάθε ασθενόυς ξεχωριστά, μέσω της εξέτασης αλλά και της λήψης ιστορικού του.
Έπειτα με γνώμονα την τεχνογνωσία αλλά και την επιστημονικότητα αποφασίζουμε το είδος της κατασκευής κατόπιν συνενόησης με τον ίδιο αλλά και τον θεράποντα ιατρό του ή φυσικοθεραπευτή του.

Πρόθεση (τεχνητό μέλος) είναι το μέσο το οποίο αντικαθιστά ένα μέλος του σώματος που χάνεται σε περιπτώσεις ακρωτηριασμού. Ο χρόνος που απαιτείται μετά την επέμβαση ώστε ο ενδιαφερόμενος να προχωρήσει στην κατασκευή μια πρόθεσης είναι έξι με οχτώ εβδομάδες.
Θα πρέπει να αναφερθεί πως αυτό το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη. Η κατασκεύη του τεχνητού μέλους ξεκινάει με την λήψη γύψινου προπλάσματος του κολοβώματος και την δημιουργία ένος θετικού προπλάσματος (καλουπιού).

Ο σχεδιασμός της θήκης θα πρέπει να φορτίζει περιόχες οι οποίες είναι ανεκτικές στις πιέσεις (pressure tolerant areas) αλλά και να αποτρέπει ευαίσθητα σημεία πιέσεως (pressure sensitive areas) έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μία άνετη θήκη για τον
χρήστη.

Αρχικά κατασκευάζουμε μια δοκιμαστική διάφανη θήκη για να ελέγξουμε την εφαρμογή της και έπειτα κατασκευάζεται η τελική από ελαφρύ ριτινούχο κέλυφος με ενίσχυση ανθρακονήματος.
Η ανάρτηση επιτυγχάνεται με ένα ειδικό μηχανισμό πύρου ασφάλισης ή μίας βαλβίδας εξαγωγής αέρα με σκοπό την δημιουργία κενού αέρος.
Τέλος το τεχνητό μέλος ολοκληρώνεται με την προσαρμογή του κνημιαίου σωλήνα, του γόνατος για περιπτώσεις ακρωτηριασμού δια μέσου του μηρού και το προσθετικό πέλμα το οποίο επιλέγεται ανάλογα με την δραστηριότητα του ασθενούς.
Η κατασκευή μίας πρόθεσης απαιτεί αρκετές πρόβες κυρίως για τους καινούργιους χρήστες καθώς το υπολοιπόμενο μέλος τείνει να αλλάζει σχήμα και όγκο μετά το χειρουργείο.

Ο Κηδεμόνας ή αλλιώς Όρθωση είναι στην ουσία ένα βοήθημα όπου εφαρμόζεται στην εξωτερική επιφάνεια του σώματος ασκώντας ένα σύστημα δυνάμεων με αποτέλεσμα να διατηρησεί το μέλος μια σωστή ανατομική, ευθυγραμμισμένη θέση με στόχο την μείωση πόνου, την παρεμπόδιση μελλοντικής παραμόρφωσης του άκρου και την μείωση δαπάνης ενέργειας στη βάδιση.

Η κατασκευή ξεκινάει με την λήψη γύψινου προπλάσματος στην πάσχουσα περιοχή δημιουργώντας έτσι ένα πρόπλασμα ή κάλουπι του μέρους του σώματος που θέλουμε.

Έπειτα δούλευουμε το γύψινο πρόπλασμα έτσι ώστε να ασκήσουμε τις δυνάμεις που απαιτούνται για να διορθώσουμε την παραμόρφωση ή να στηρίξουμε το μέλος και τέλος επιλέγουμε τα κατάλληλα υλικά έτσι ώστε πάνω στο πρόπλασμα (καλούπι)
να κατασκευάσουμε τον κηδεμόνα. Τέλος γίνεται μία ή περισσότερες πρόβες με τον ασθενή για να βελτιώσουμε τις λεπτομέρειες έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η προσθετική ορθωτική είναι μία επιστημή η οποία εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια με εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες κάθε χρόνο αλλά και καινούργια υλικά και εξαρτήματα.
Όσον αφορά την ορθωτική χρησιμοποιούνται υλικά από ελαφρύ κράμα ντουραλουμίνιου, ανθρακονημάτων, θερμοπλαστικών υλικών αλλά και πολυάριθμες αρθρώσεις από τιτάνιο ή ντουραλουμίνιο ανάλογα με τον σκοπό που θέλουμε να επιτύχουμε.
Στην προσθετική υπάρχουν και εκεί νέες τεχνολογίες όπως βιονικά γόνατα, πέλματα και παλάμες, κάλτσες σιλικόνης που προστατεύουν, σταθεροποιούν, παρέχουν άνεση και απορροφούν κραδασμούς κατά την διάρκεια της βάδισης.
Επίσης χρησιμοποιούνται νέας γενιάς υλικά όπως τιτάνιο, ανθρακόνημα τα οποία είναι πιο ανθεκτικά και πιο ελαφριά.
Ο ακρωτηριασμός μπορεί να προέλθει από περιφερειακή αγγείο-κυκλοφορική ανεπάρκεια, ατυχήματα, καρκίνο, μολυσματική ασθένεια ή εκ γενετής ανεπάρκεια άκρων.

Η κατασκευή της πρόθεσης προσφέρει την τεχνητή αντικατάσταση του ακρωτηριασμένου μέλους ώστε να ανακτήσει ο ασθενής την λειτουργικότητά του, ο ίδιος να στέκεται με καλή ισορροπία και να επιτευχθεί μια ομαλή και φυσιολογική βάδιση.
Σημαντικό ρόλο παίζει η αισθητική εμφάνιση της πρόθεσης, η οποία παρέχει την αίσθηση ενός φυσικού μέλους, κατεπέκτασιν δρά αποτελεσματικά στην ψυχολογία του ασθενούς.

Οι ορθωτικές κατασκευές γενικότερα αφορούν παθήσεις με νευρολογικές παθήσεις, μυοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας, αρθρίτιδα, εγκεφαλική παράλυση και πολλές άλλες ασθένειες όπου δημιουργούν πόνο, υπερτονία, μειωμένο έλεγχο η παραμόρφωση σε
αρθρώσεις του σώματος.

Οι κηδεμόνες κάτω άκρων χωρίζονται σε κνημοποδικούς (σταθεροί ή αρθρωτοί) και μηροκνημοποδικούς.
Υπάρχουν αρκετοί τύποι αρθρώσεων ποδοκνημικής, ομοίως και αρθρώσεις γονάτων.

Τα ορθωτικά πέλματα ενδείκνυνται για παθήσεις όπως η βλαισοπλατυποδία(πλατυποδία) ή ραιβοιπποποδία(κοιλοποδία), βλαισογωνία ή ραιβογωνία, ανισοσκέλια, ρευματοειδή αρθρίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης, πτώση κεφαλών μεταταρσίων, άκανθα πτέρνας,
νευρίνωμα Morton, πελματιαία απονευρωσίτιδα και άτομα που νιώθουν τα πόδια τους βαριά και κουρασμένα. Τα ορθωτικά πέλματα προσφέρουν την υποστήριξη του άκρου ποδός, την πρόληψη και την διόρθωση παραμορφώσεων.